Aanleggen van graszoden

Voordat de graszoden daadwerkelijk gelegd kunnen worden, is het belangrijk een goede ondergrond te creëren. Om te beginnen is het verstandig om de grond eerst te bemesten met kompost of een dergelijk product. Vervolgens kan de grond omgespit worden zodat de aarde goed vermengd wordt.

Egaliseren van de grond

De grond kan nu geëgaliseerd worden. Hierbij is het belangrijk om te zorgen voor een vaste toestand van de grond. Door van te voren de grond goed aan te lopen of te walsen, voorkomt u dat in de toekomst uw gazon gaat verzakken. Met een hark of eventueel een plank worden alle oneffenheden weggenomen zodat de ondergrond volkomen vlak is. Hierna is het belangrijk om het bovenste laagje van de oppervlakte lost te harken zodat de graszoden sneller kunnen hechten.

Voldoende groeistoffen

Nu de grond gereed is voor de graszoden is het belangrijk om deze eerste te voorzien van voldoende groeistoffen (kunstmest). Aanbevolen wordt om de losgeharkte bovenlaag per 100 m² te voorzien van 3 KG kunstmest. Het aanbod hierin is groot, maar een N.P.K. 12/10/18 korrel is voldoende om uw gazon voldoende impuls te geven om snel te groeien.
aanbevolen    swinkels sportmix                        1 kg per 30 m2
                     swinkels herfstbemesting             1 kg per 30 m2
                     primax organische mest korrel      1 kg per 10 m2
                     compost                                       1 zak 40 liter per 10 m2
                     kalk                                             1 kg per 30 m2
                    

Leggen van de graszoden

Nu de gewenste voorbereidingen getroffen zijn kunnen de graszoden uitgerold worden. Begin hierbij achteraan en werk naar voren zodat u niet over uw pas gelegde zoden hoeft te lopen. Rol de graszoden zo dicht mogelijk tegen elkaar uit, zorg hierbij dat er geen kieren zichtbaar zijn. Vervolgens is het belangrijk om de graszoden goed aan te kloppen met een vlakke schop of maak gebruik van een wals voor een nog beter resultaat.

Laat uw gazon niet uitdrogen

Zorg ervoor dat uw gazon niet uitdroogt. Na het leggen kan meteen begonnen worden met het vochtig houden van de graszoden, ook in de zon moet gesproeid worden! De grasmatten kunnen immers geen reserves putten uit de wortels en zijn dus geheel afhankelijk van uw hulp. Controleer regelmatig of de graszoden vochtig aanvoelen en verhoog zonodig uw sproeifrequentie. Tijdklokjes die automatisch op een gewenst tijdstip uw sproeier activeert, zijn handig als u overdag niet kunt sproeien.

Gazon sproeien + maaien

Probeer het regelmatig sproeien de eerste 2 weken vol te houden als het weer daarom vraagt. Bij zonnig weer groeien de graszoden snel waardoor er na 10 tot 14 dagen voor het eerst gemaaid kan worden. Zorg ervoor dat u hiermee niet te lang wacht. Zet uw maaimachine op 5 cm maaihoogte (er zal niet veel gras van uw gazon afkomen) en verlaag dit bij iedere maaibeurt tot u de gewenste maaihoogte bereikt heeft (Siergazon : 2,5-3 cm Recreatie/Sportveldengras : 3-3,5 cm). Vanaf de eerste maaibeurt kunt u het gras in gebruik gaan nemen. Beter is om dit zo lang mogelijk uit te stellen zodat de graszoden de tijd krijgen om goed te wortelen. Op de onderhoud pagina staat de benodigde informatie om uw gazon op de juiste manier te onderhouden.

Graszoden berekenen
?